7 conștientizări, 7 oportunități de creștere

Cele trei zile petrecute împreună în Tabăra de Comunicare și Relații au fost valoroase fiecărui participant, indiferent că are 13 ani sau aproape 50, că e inginer, antreprenor sau profesor.

S-a dovedit încă o dată că nu există “prea devreme” sau “prea târziu” când e vorba de a învăța un nou mod de comunicare prin care să ne îngrijim relațiile.

Iată o parte din povestea curajoasă a unor transformări pe care participanții le-au avut, îndrumați de Antonia Noel pe calea Comunicării Relaționale® :

Constatarea 1. Sunt expert în a-l critica pe celălat și în a-i spune ce să facă. Știu eu ce e mai bine pentru el.

Îmi dau seama că acest fel de a comunica îl poluează pe celălalt și că poate duce la ruperea relației.

Schimbarea 1. Vorbesc CU celălat și nu DESPRE el. Aleg să mă exprim vorbind despre mine: eu cred, eu îmi doresc, eu mă aștept, mie nu îmi place, mie îmi face rău, eu nu pot tolera, etc.

Constatarea 2. Când primesc de la cineva apropiat mesaje care mă rănesc, încerc să mă conving că are intenția bună de a mă motiva.

Dar, oricât mă uit la ele, mesajele care mă dor nu se transformă în unele frumoase și, mai mult, îmi afectează calitatea relației.

Schimbarea 2. La fel cum îmi fac igiena corporală, aleg să îmi fac și igiena relațională, aruncând în mod simbolic la Pubela Relațională mesajele negative pe care le primesc.

Constatarea 3. Atunci când ascult pe cineva, obișnuiesc să-i întrerup relatarea făcând comentarii pe alte teme.

Schimbarea 3. Fac diferența între Subiectul care îmi vorbește și Obiectul despre care îmi vorbește. Când ofer ascultare, rămân conectat cu persoana care vorbește, nu cu povestea pe care o spune. Mai mult, nu aduc în discuție o altă poveste.


Constatarea 4. Recurg la sentimente ca argument de salvare a relației în care sunt.

Schimbarea 4. Fac diferența între sentimente și relație. Conștientizez că nu sentimentele țin doi oameni împreună, ci calitatea relației pe care știu să și-o propună.

Constatarea 5. Am așteptări foarte mari de la mine și sunt dezamăgit când mă compar cu imaginea aproape perfectă pe care ceilalți o proiectează despre ei înșiși.

Schimbarea 5. Suntem ființe unice și irepetabile și avem în comun faptul că trecem cu toții prin aceleași emoții și prin dificultatea de a le gestiona. Aleg să nu mă mai compar cu nimeni.


Constatarea 6. Singura relație importantă din viața mea este cea cu copilul meu.

Schimbarea 6. Aleg să îngrijesc și celalalte relații pe care le am, înțelegând că nevoia mea de relaționare nu poate fi satisfăcută de o singură persoană și că, mai mult, acea persoană poate avea de suferit de pe urma așteptărilor și cerințelor mele. 

Constatarea 7. Când primesc un compliment îmi este greu să îl accept și obișnuiesc să îl minimizez.

Schimbarea 7. Păstrez toate mesajele frumoase pe care le primesc în Carnețelul Valorizării. La nevoie, le citesc și îmi alimentez energia pozitivă.

Autor: Mădălina Duma, Consilier în Comunicare Relațională® în curs de formare, în cadrul Institutului de Comunicare Relațională.

Institutul de Comunicare Relațională este o organizație non-profit, înființată în 2019 la inițiativa Antoniei Noel, organizație care dezvoltă programe de formare în Comunicarea Relațională®, promovând regulile, instrumentele și tehnicile Comunicării Relaționale® în societate.

Sharing is caring!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *