Cum să fii bine cu tine

Anul trecut, la finele concediului de creștere a copilului, am renunțat să mă întorc la job-ul confortabil din corporație. Mi-am dorit ca timpul pe care îl petrec departe de fiul meu să îl investesc într-o activitate cu mai mare impact social. Iată-mă așadar, la 31 de ani, fără venituri și dispusă să o iau de la zero, cu dorința de a-mi găsi calea pe care o voi urma în reconversia mea profesională.

După ce am aflat despre cursurile pe care le ține Antonia Noel la Institut, am decis să investesc în dezvoltarea  mea și să le urmez, să investesc doi ani din viața mea, spre a deveni apoi Consilier în Comunicare Relațională®.

La finalul primului an, zâmbesc plină de certitudinea avansului pe care l-am făcut în dezvoltarea personală. Am participat la cursuri, am studiat individual, am avut ședințe de consiliere individuală, am pus în practică reguli și instrumente, toate acestea ajutându-mă să am momente de „a-ha” importante și întărindu-mi încrederea în drumul ales.

Dacă mă uit astăzi la mine, știu că am comportamente mai bune față de copilul meu, față de soțul meu, față de familie și cunoștințe. Sunt mai conștientă de universul meu relațional, de mesajele pe care le pun în relație sau pe care le primesc, am informații bine structurate care mă ajută să mă poziționez corect și să comunic cât mai fidel mie.

Când mă gândesc la toate beneficiile pe care le am după acest prim an de asimilare a Comunicării Relaționale®, simt că dezvolt un fel de „imunitate” în relație.

În primul rând, pot să recunosc virușii transmiși prin comunicare (tipuri clare de mesaje negative care îmi pot slăbi încrederea, vivacitatea, stima de sine etc.), știu cum să mă protejez împotriva lor, dar și cum să scap de acești viruși, să mă vindec, odată ce i-am primit.

Mai mult, știu cum să recunosc și să dau forță mesajelor bune pentru mine, celor „nutritive”.

În al doilea rând, reperez dorințele celorlalți asupra mea și mă debarasez de ele, știind că nu sunt responsabilă de satisfacerea nevoilor/dorințelor altor persoane (adulte).

Această conștientizare are pentru mine valoarea unei operații de extirpare a unei tumori. Am trăit până acum cu credința că TREBUIE să am grijă de nevoile și dorințele celorlalți, cu prețul neglijării celor proprii. Această injuncție-tumoare s-a mărit cu fiecare persoană importantă care a intrat în viața mea, lăsându-mi tot mai puțin spațiu și sufocandu-mă. Astăzi nu îmi mai este jenă să refuz și să-l invit pe celălalt să se auto-responsabilizeze. Am învățat să-mi dau tot spațiul să exist, să-mi protejez imunitatea împotriva acestor dăunători.

Foarte important este că am învățat si cum să nu fiu eu un agent patogen pentru celălalt. Cel mai util concept în acest sens este relația care leagă doi oameni și faptul că fiecare este responsabil doar de jumătatea sa de relație. Regulile de comunicare ce decurg din acest concept m-au ajutat cel mai mult în a-mi exersa exprimarea onestă, cu respect față de jumătatea celuilalt.

Iată că această „imunitate” în relație, este capacitatea mea de a-mi îngriji intimitatea, convingerile, dorințele și de a le proteja de discursurile intruzive. Mă simt mai încrezătoare în mine în dialog cu oricine, având regulile și instrumentele metodei de Comunicare Relațională® pe care să mă bazez.

Autor: Mădălina Duma, Consilier în Comunicare Relațională® în curs de formare, în cadrul Institutului de Comunicare Relațională.

Institutul de Comunicare Relațională este o organizație non-profit, înființată în 2019 la inițiativa Antoniei Noel, organizație care dezvoltă programe de formare în Comunicarea Relațională®, promovând regulile, instrumentele și tehnicile Comunicării Relaționale® în societate.

Sharing is caring!

Scroll to Top