Reguli, tehnici și instrumente concrete pentru o Comunicare Relațională®

Comunicarea Relațională® propune un set de instrumente concrete, reguli și tehnici de comunicare verbală și non-verbală menite :

  • Dezvolte o comunicare eficientă cu celălalt
  • Evite conflictele în dialog
  • Stimuleze întelegerea și cooperarea
  • Dezvolte persoana atât din punct de vedere personal cât și profesional

Instrumente

Instrumentele propuse prin Comunicarea Relațională sunt menite stimuleze atât dialogul, relațiile cu ceilalți cât și cu propria persoană. Unul din instrumentele despre care am ales vorbim este Cutia dorințelor. Această cutie este un obiect ales în plan fizic, pe care îl putem decora și amenaja după propria plăcere. În această cutie personală, ne depunem fiecare dorință pe care o avem. Etapele sunt acelea de conștientizare a dorinței, de simbolizare a ei, de păstrare în acest loc prețios (orice dorință merită un loc prețios, nu-i așa ?) și, eventual, de transformare a ei într-un proiect care ducă la realizarea ei. Atenție : nu toate dorințele au menirea de a se realiza (dacă am ști orice dorință se poate realiza, care ar mai fi bucuria vieții ?), unele vor prinde aripi, altele vor diminua sau chiar vor dispărea. Scopul acestui instrument pe care îl folosim este acela de a ajuta persoana și crească stima de sine și propriul potențial relațional.

Reguli

Comunicarea Relațională® propune reguli de bază în limbajul verbal și non-verbal, pentru a putea păstra dialogul. Legat de limbajul verbal, o regulă fundamentală este aceea de a vorbi despre mine, cu un eu personalizat și nu despre celălalt. Acest lucru presupune să folosesc verbele la persoana întâi, să mă exprim în ceea ce simt, gândesc și fac. Este cel mai important exercițiu de responsabilizare, el trece printr-un proces individual de conștientizare. Acest exercițiu ce pare banal se dovedește a fi adesea greu de pus în practică întrucât, de cele mai multe ori am fost învatati să vorbim despre « capra vecinului » sau dacă nu, despre cel din fața noastră : « iar n-ai dus gunoiul », « de ce nu ți-ai făcut temele ? « , « niciodată nu ajungi la timp », sunt exemplele cotidianului ce întreține o comunicare anti-relațională. Pentru a crea relații sănătoase, e nevoie să schimbăm acest mod de a comunica printr-un dialog asertiv și responsabil, cu reguli clare de pus în practică. La cursurile Institutului participanții descoperă peste o sută de reguli ce pot fi urmate de către oricine, de la copii la adulți și bunici.

comunicare relationala cursuri de formare

Tehnici

Una din tehnicile pe care le propunem pentru a menține dialogul este Confirmarea. Atunci când celălalt expune un punct de vedere diferit de al nostru, este esențial să disociem persoana care ne vorbește de mesajul său. Mental, putem vizualiza cele două entități distincte, mai exact putem reprezenta mental mesajul, întrucât persoana este vizibilă cu ochiul fizic, în fața noastră. Mai mult, putem chiar reprezenta fizic acel mesaj, printr-un obiect simbolic. Confirmarea presupune ascultarea și întelegerea mesajului celuilalt, dar nu neapărat acceptarea lui. Așadar, putem răspunde : « Da, aud mesajul tău, eu am o altă părere », sau « Da, văd că ideile tale sunt importante pentru tine, eu gândesc diferit în raport cu această situație ». Aceste expemple ne ajută să înțelegem că, prin confirmare, putem păstra dialogul deschis, interlocutorul are astfel garanția că a fost auzit iar noi avem posibilitatea de a ne poziționa în raport cu propriile idei, valori, acțiuni într-un context dat.


Fatal error: Uncaught Error: Call to a member function listFiles() on null in /home4/r33025anto/institut-comunicare-relationala.ro/wp-content/plugins/w3-total-cache/CdnEngine_GoogleDrive.php:591 Stack trace: #0 /home4/r33025anto/institut-comunicare-relationala.ro/wp-content/plugins/w3-total-cache/CdnEngine_GoogleDrive.php(611): W3TC\CdnEngine_GoogleDrive->path_get_id('wp-content/uplo...') #1 /home4/r33025anto/institut-comunicare-relationala.ro/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cdn_Core.php(736): W3TC\CdnEngine_GoogleDrive->format_url('wp-content/uplo...') #2 /home4/r33025anto/institut-comunicare-relationala.ro/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cdn_Plugin.php(1331): W3TC\Cdn_Core->url_to_cdn_url('https://institu...', 'wp-content/uplo...') #3 /home4/r33025anto/institut-comunicare-relationala.ro/wp-content/plugins/w3-total-cache/Cdn_Plugin.php(979): W3TC\_Cdn_Plugin_ContentFilter->_link_replace_callback_ask_cdn('"https://instit...', '"', 'https://institu...', 'wp-content/uplo...') #4 [internal function]: W3TC\_Cdn_Plugin_Con in /home4/r33025anto/institut-comunicare-relationala.ro/wp-content/plugins/w3-total-cache/CdnEngine_GoogleDrive.php on line 591