Formare în Comunicare Relațională®: drumul meu alături de voi

Am terminat doi ani de formare în Comunicare Relațională®. Am trăit doi ani într-un grup pentru care vreau să scriu aceste rânduri.

Toată viața am făcut parte din grupuri: la gimnastică, la școală, la serviciu. Însă, niciodată nu am câștigat atât de mult cât am făcut-o în grupul meu de formare! Vi-l prezint: Cristina, Yvonne, Nick, Alexandra, Vera, Mihaela, Roxana și cu mine, având-o pe Antonia la cârmă. Ne-am cunoscut în februarie 2020 și am petrecut 3 zile împreună la primul modul. Mă așteptam să stau cuminte pe scaunul meu în timp ce absorb noțiuni teoretice, dar nu a fost așa.

Încă din prima zi, Antonia ne-a împins la introspecție. Ne-a cerut să ne gândim fiecare la o situație dificilă pe care vrem să o lucrăm. Abia ne cunoscusem și urma să ne expunem problemele și rădăcinile lor. La finele primei zile de curs am realizat că noi, fără să ne înscriem într-un grup de suport, avusesem parte de beneficiile terapiei de grup.

Cât de vindecător fusese să devin vulnerabilă de față cu ei, să primesc empatia lor. De fiecare dată când cineva își expunea o dificultate, regăseam fie o fărâmă din propriul trecut, fie tabloul întreg al unui moment, lucru care mă aducea la un alt nivel de conexiune cu colegii mei. Pe măsură ce o trăire era depănată, Antonia ajutând la descurcarea ițelor, chiar și eu căpătam claritate asupra propriei experiențe similare. Mai mult, în procesul de simbolizare folosit pentru a ilustra cele întâmplate,  puteam fi aleasă să reprezint persoane, comportamente, mesaje, frici, dorințe ale celui care își spunea povestea.

Când eram aleasă de către colegi să reprezint în mod simbolic o parte din trecutul lor, le deveneam utilă în clarificarea situației, și totodată înțelegeam mai multe lucruri despre mine. În acele 3 zile îmi amintesc că am fost aleasă să reprezint un mesaj negativ care apăsa pe umerii Alexandrei, mesaj pe care și eu îl primisem în repetate rânduri..

Primele module de curs au fost pline de aplecare asupra sinelui, de conectare cum nu mai avusesem ocazia să trăiesc. Grupul nostru se suda și sinergia își demonstra beneficiile.

Ceea ce a urmat m-a surprins. La un alt modul au participat și colege care aveau un an avans în programul de formare. Am avut atunci ocazia să văd și perspectivele celor care cunoșteau mai bine metoda și care făceau deja primii pași spre meseria de Consilier, încercând să ne acompanieze pe noi în locul Antoniei. Până atunci fusesem foarte concentrată asupra mea, să învăț pentru mine, pentru propria dezvoltare.

La întâlnirea cu colegele mai avansate am realizat că pot să învăț și pentru a oferi. Se prefigura posibilitatea de a fi prezentă pentru celălalt, de a ajuta și alte persoane să-și gestioneze dificultățile.

Practic, atunci am realizat că această formare îmi deschide două oportunități:

  • să mă implic la nivel pedagogic, să susțin ateliere/conferințe cu grupuri despre diferite teme ale Comunicării Relaționale®
  • să mă implic la nivel terapeutic, să acompaniez persoane individual

Când am acumulat suficiente informații și ne-am însușit tehnica de lucru, am început să jucăm rolul de Consilier între noi. Mai mult, fiecare dădea feedback la finalul acompanierii și puneam astfel în scenă primele noastre intervizări.

Câștigul de la grup era atunci și mai mare, rezonam cu cel care povestea, îl urmăream pe cel care acompania, vedeam cum toate acestea se reflectă în feedbackul fiecăruia, dar primeam și varianta a cum ar fi făcut ei diferit. O multitudine de perspective care făceau învățarea mai profundă, o potențau.

Am scris un caiet întreg pe parcursul acestei formări. Fiecare dintre colegii mei este prezent în el, fie printr-o replică amuzantă, fie printr-o conștientizare relevantă și pentru mine.

Dar, mai presus de toate, fiecare  coleg se află în sufletul meu și îi recunosc meritul de a fi învățat lucruri valoroase de la el și prin el.

Îi mulțumesc Antoniei că a gândit astfel acest program, cu întâlniri regulate timp de doi ani. Că ne-a oferit beneficiile lucrului la sine atât în grupul de formare cât și individual. Am descoperit cu această ocazie puterea lui împreună și sensul motto-ului Institutului de Comunicare Relațională®Împreună creștem oameni”.

Pentru a comunica într-un mod în care relațiile sunt hrănite și îngrijite, e nevoie de multă muncă, de prezență, de ajustări permanente. Dar, munca făcută împreună cu voi, dragi colegi, a fost frumoasă și m-a îmbogățit!

Autor: Mădălina Duma, absolventă al programului de formare Consilier în Comunicare Relațională®, în cadrul Institutului de Comunicare Relațională®.

Institutul de Comunicare Relațională® este o organizație non-profit, înființată în 2019 la inițiativa Antoniei Noel, organizație care dezvoltă programe de formare în Comunicarea Relațională®, promovând regulile, instrumentele și tehnicile Comunicării Relaționale® în societate.

Donează păna la 3,5%

Donează 3,5% din impozitul pe venitul din 2021, apăsând butonul « donează în 3 pasi simpli». Vei fi redirecționat pe formularul 230 pe care te rugăm să-l completezi cu datele tale, să-l semnezi (nu este nevoie să completezi celălalte rubrici) și să-l trimiți la ANAF. Găsești  AICI lista  cu Agenția ANAF de care aparții. 

Donează prin Transfer Bancar

Alege să donezi o sumă în funcție de resursele de care dispui (nu există o sumă prea mică, orice donație e binevenită) în Cont IBAN RO89 PIRB 4211 7845 2700 1000 deschis la FIRST BANK, Agenția 13 Septembrie, București, Sector 5, beneficiar Asociația Institutul de Comunicare Relațională

Donează prin PayPal

Sharing is caring!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *